Индийски орех

Индийски орех

Зърна и смлян.

Описание на продукта:

Употреба в готварството – Индийското орехче и кората му имат близки вкусови качества, като вкусът на орехчето е малко по-сладък и по-деликатен. Кората често се предпочита в ястия със светъл цвят заради светлооранжевия, шафраноподобен цвят, който им придава. Кората е по-скъпа, защото добивът ѝ е само 15% от този на орехчето. В индийската кухня орехчето се използва почти изключително в сладкиши. В европейската кухня орехчето и кората му се използват особено често в картофени ястия и в преработени месни продукти. Използват се също в супи, сосове и печени изделия.
Японските варианти на кърито включват индийско орехче сред съставките си.

Описание:
Индийските орехчета (Myristica) високи до 20 метра вечнозелени дървета, растящи естествено в тропиците на Югоизточна Азия и Австралазия. Te са важни с двете подправки, получавани от плодовете им, индийското орехче и изсушената му кора.
Орехчето всъщност е семето на дървото, има яйцеобразна форма с дебелина 15–18 мм и дължина 20–30 мм. Използва се изсушената кора на костилката или самата костилка. От дърветата се произвеждат и няколко други продукта — етерични масла, смоли и масло.
Най-важният вид е обикновеното или ароматно индийско орехче Myristica fragrans, растящо на индонезийските острови Банда. Отглежда се на Карибите, особено в Гренада. Други видове са папуаското индийско орехче M. argentea от Нова Гвинея и бомбайското индийско орехче M. malabarica от Индия. И двете се използват като примеси в продукти от M. fragrans.

Разпространение:

Югоизточна Азия. Отглежда се в тропическите области.

Използваема част:
Очистените от обвивката семена, които се берат след узряването им.

Химичен състав:
Етерично масло, тлъсто масло, смола и други.

Дейстие:
Рискове и токсичност: прекалената употреба на тази подправка е също опасна и може да причини смърт. В миналото индийското орехче е било използвано за предизвикване на аборт и при прекалена употреба може да предизвика халюцинации, повдигане, обезводняване, обща телесна болка. Големи дози (7,5 г или повече на един път) са опасни и водят до конвулсии и сърцебиене.

Share Button

Отзиви

Все още няма ревюта

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт могат да оставят ревюта.