Описание на продукта:
Джоджен (Mentha spicata L.)
Сем. Устоцветни – (Lamiaceae)
Синоними: Гьозум.
Джодженът е многогодишно растение. Листата му се използват като подправка. Има приятна миризма и слабо парлив вкус. Те се използват в супи, чорби и яхнии от зрял боб, при приготвяне зеленчуци, консерви, на пюрета от спанак и други. Поради специфичния си, и то силен аромат, джодженът трябва внимателно да се съчетава с другите подправки.
Има приложение и в медицината. С маслото от джоджен се правят масажи, които облекчават главоболието, мигрената и намаляват стреса. Има стимулиращо и ободряващо действие. Използва се пресен или изсушен джоджен за подправка на много български ястия.
Най-често се отглежда на по-влажни места с богата почва. Съдържа ароматни масла, между които и ментол.
Действа газогонно, възбужда апетита, но не дразни лигавицата на стомаха и червата.
Отзиви
Все още няма ревюта